Productfotografie is de basis van succes


Verkoop je iets via internet of gedrukte catalogi of brochures, dan zijn productfoto’s een onmisbare aanvulling. Het algehele succes van het bedrijf hangt grotendeels af van hun kwaliteit. Een kwalitatieve productfotografie moet aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen. Bovenal is het essentieel dat het ontwerp van het object opvalt op de foto. Het onderwerp (product) moet op het eerste gezicht de aandacht van de potentiële klant trekken en daarom moeten de belangrijkste kenmerken ervan worden benadrukt, waardoor het zich positief onderscheidt van de concurrentie.

model

  • Het doel is om zelfs onaantrekkelijke objecten op zo’n manier te fotograferen dat de indruk wordt gewekt van hun uniciteit.
  • Daarom gebruiken productfotografen in hun werk vaak verschillende lichtbronnen, speciale statieven (tafels) of polarisatiefilters.

Foodfotografie is een veeleisende discipline

Een apart vakgebied is de zogenaamde ‘foodstyling’, ofwel foodfotografie. Er wordt gezegd dat het een van de meest veeleisende disciplines op dit gebied is, en een echte professional kun je herkennen aan het eindresultaat.

foto

  • De fotograaf kan wel wat “trucjes” gebruiken
  • Onaantrekkelijke of ‘niet-fotogenieke’ voedingsmiddelen kunnen worden vervangen door kunstmatige elementen.
  • Voedsel kan ook worden behandeld met speciale vernissen en sprays die de glans verhogen of de kleuren accentueren.

Universeel advies voor het maken van productfoto’s bestaat praktisch niet, ondanks het feit dat het internet er vol mee staat. Het hangt af van de doelgroep waarvoor de foto’s bedoeld zijn, waar ze gepresenteerd zullen worden en uiteraard ook van welk object er gefotografeerd wordt. Voor het fotograferen van dat voedsel zijn andere omstandigheden nodig, en voor het fotograferen van een koelkast, auto of parfum zijn totaal andere omstandigheden nodig. Als uw doel een hoogwaardige presentatie van uw producten is, gok dan op een professionele fotograaf die uitgebreide ervaring heeft in het vakgebied en over eersteklas technische apparatuur beschikt.