Wat betekent het om in een gedeeld kantoor te werken?
Tegenwoordig maken steeds meer mensen geen gebruik meer van het traditionele model waarbij ze op één stoel in één kantoor zitten en regelmatige dagen van acht uur werken. Moderne werknemers werken als freelancer of zetten een start-up op, en zelfs werknemers van sommige vooruitstrevende bedrijven willen wat vrijheid, niet alleen wat betreft hun tijdschema, maar ook wat betreft waar ze werken. Dit betekent dat ze steeds vaker de optie hebben om in cafés en co-working spaces te werken, maar ook in thuiskantoren.
Hoe werken deze gedeelde kantoren eigenlijk? Meestal maken ze gebruik van een grote ruimte met kantoormeubilair en de nodige internettoegang. Er is meestal een kitchenette en badkamer, soms een vergaderruimte met een projector en ruimte om te ontspannen. Het is mogelijk om zelfstandig te werken, maar het is ook geen probleem om in teamverband te werken. Soms huren multinationals ze voor teamwerk aan tijdelijke projecten. Een groot voordeel van gedeelde kantoorruimte is dat het flexibel kan worden gehuurd. Je hoeft niet van tevoren een huurcontract voor een aantal maanden te tekenen; je bepaalt zelf hoe lang je de werkplek wilt gebruiken. Je kunt ook een vast bedrag per uur betalen.
Gedeelde kantoorruimte is vaak goedkoper. Naar verluidt is het de moeite waard voor alle bedrijven met maximaal 50 werknemers die op zoek zijn naar een huurcontract van maximaal drie jaar. Omdat de vraag momenteel groter is dan het aanbod op de commerciële leasemarkt, leggen verhuurders relatief strenge voorwaarden op, met name de eis van een huurcontract van minimaal vijf jaar.
Coworking spaces worden vaak gecreëerd in nieuwe, moderne gebouwen vol licht, bloemen en innovatief design. Soms bevinden ze zich op bekende locaties. Hier werken brengt ook een zekere meerwaarde in de vorm van prestige en is zeer representatief voor de klanten van het bedrijf.